Varför är flygutbildningar så spännande?

Bland eleverna på gymnasiet är det numera väldigt populärt att fundera på en pilotutbildning. I den öppna världen vi lever i har det blivit allt vanligare att flyga till nya resmål, och många upplever jobben inom flygindustrin som väldigt lockande. Oavsett om man är intresserad av att bli flygvärdinna, pilot eller något annat blir det allt vanligare att se unga vända sig till det här området. Spänningen att resa mycket i jobbet är minst sagt intressant för många, som hellre vill ut på äventyr i världen än att ha ett 9-17 jobb. Nedan ska vi titta på varför utbildningarna inom industrin blivit så populära!

En växande internationell trend

Att utbilda sig till pilot eller flygvärdinna är för många något av en riktig dröm. Med tanke på vädret här hemma i Sverige är det kanske inte så konstigt att många av oss drömmer oss bort till varmare länder, där vi kan uppleva nya kulturer, utforska en ny miljö och lära känna människor med en helt annan bakgrund. Men det är faktiskt inte bara vi svenskar som känner oss lockade av flygindustrin, utan det är en trend som tycks vara på uppgång på de flesta håll i världen. I Etiopien finns Afrikas största flygutbildning, och det finns många som reser dit från andra länder just för att kunna utbilda sig där. Även Dubai och Etihad Airways är en favorit för många östeuropeiska kandidater som bl.a. vill utbilda sig till duktiga flygvärdinnor.

En äventyrlig livsstil

Det går väl knappast att förneka det faktum att piloter och flygvärdinnor har en helt annan vardag än de flesta andra människor. Medan många av oss åker till jobbet på morgonen och kommer hem runt tio timmar senare har en pilot kanske redan hunnit flyga till andra sidan världen! Att äta frukost i Paris och kvällsmat i Tokyo är det inte många som skulle tacka nej till! För den som värdesätter frihet mer än trygghet kan jobben inom flygindustrin helt klart vara det perfekta valet. Är man dessutom äventyrlig och nyfiken på det okända har man verkligen hittat rätt! Detta kan vara särskilt intressant om man är ung och vill ut och se världen innan man bestämmer sig för att stadga sig på en specifik plats. Få yrken gör det lättare att resa runt jordklotet och uppleva allt vad vår vackra värld har att erbjuda!

Popularitet

En kanske oväntad fördel med piloter är att man på sätt och vis kan bli sedd som en hjälte bara av att göra sitt jobb! De av oss som tagit flyget någon gång vet att folk ofta klappar händerna när planet landar, som för att ge piloten applåder för den framgångsrika resan. För många kan det vara en självklarhet att en resa bör gå bra; det finns ju trots allt tuffa utbildningar och hårda krav på den som får ansvaret att flyga ett plan, och många tänker att endast högt kvalificerade personer bör få det ansvaret över andras liv. Å andra sidan verkar det som att många som sagt hyllar piloterna, och många piloter blir nästintill kändisar! Ett exempel är svenska Maria Pettersson som blivit en sensation på Instagram. Svenskan har över 140 000 följare på instagram, och har bland annat synts i brittiska tidningar. Tänk att flyga över alla de stora EM arenor bled ens egna flyg. Det är för vissa en stor motivationsfaktor.

Enkelt och smidigt

Det vinns naturligtvis många fördelar med att bli pilot, men en bra anledning till att så många väljer flygindustrin kan vara att utbildningarna inte behöver vara särskilt långa. I vissa fall krävs det bara två veckor för att bli pilot! Även om det kanske inte är det normala scenariot är utbildningarna ändå kortare än många andra, särskilt jämfört med högskoleutbildningar. De kan därför också vara ett alternativ för den som vill testa på något spännande innan man börjar på en lång universitetsutbildning, eller för den som redan är färdig och vill ha något nytt och spännande i livet! Hursomhelst är yrkena inom flygindustrin definitivt ett exotiskt val som kan förändra vardagen till en riktig dröm!