Fallskärmshoppning

Fallskärmshoppning är idag en populär aktivitet, mycket tack vare den höga spänningen och känslan av frihet man får av att susa fritt genom luften. Många genomför fallskärmshopp vid ett enstaka tillfälle (till exempel som vid ett företagsevent på flygklubben), men det går även att utbilda sig inom fallskärmshopp. Då får man möjlighet att hoppa ofta och utan assistans, det vill säga att man inte behöver vara sammankopplad med någon annan som vid ett vanligt tandemhopp.

Fallskärmshoppningens historia

Världens första fallskärmshopp genomfördes år 1797 av fransmannen André-Jacques Garnerin från en luftballong över Paris. Hans hustru Jeanne-Genevieve blev kort därefter världens första kvinnliga fallskärmshoppare. Från början användes fallskärmar mest inom militären för att kunna undsätta piloter som behövde lämna brinnande plan, och av fallskärmsjägare.

Genomförande

För att kunna genomföra ett fallskärmshopp måste man förstås ta sig till en hög höjd, och det sker vanligtvis med ett flygplans hjälp. Hopp kan ske mellan 1000 och 4000 meters höjd och i modern fallskärmssport är en höjd på 4 km vanligast, för att den adrenalinfyllda falltiden ska vara så lång som möjligt, runt 50 sekunder. Oerfarna hoppare måste genomföra tandemhopp, vilket innebär att man är sammankopplad med en erfaren och utbildad hoppare bakom sig, som kan administrera fallskärmens utlösande och vara ett praktiskt stöd. Man kan alltså känna sig helt trygg med att hoppet genomförs så säkert som möjligt, även om en viss olycksrisk självklart alltid finns.

Utrustning

Den mest självklara utrustningen är förstås själva fallskärmen. Den finns i en ryggsäcksliknande väska och utlösningen sker med hjälp av linor. Dessutom finns en reservfallskärm för att vara en ytterligare säkerhet ifall den första skärmen inte skulle fungera som det var tänkt. Alla hoppare bär också en höjdmätare för att kunna hålla koll på viktiga höjdgränser och därmed kunna utlösa skärmen i tid.

Dessutom bärs speciella overaller som minskar luftmotståndet och skyddar mot de kalla temperaturerna som är på den höga höjden, en hjälm, samt glasögon som skyddar mot den starka fartvinden.