Vilken utrustning behövs för att ta certifikat?
När man blir pilot har man alltid egna transportörer, beskrivningar av flygfälten, kartor med mera. Både kartorna och flygfältsbeskrivningarna måste uppdateras regelbundet eftersom de är färskvaror som ständigt förändras. Som pilot måste man vara beredd på att luftrummet ofta får nya tillägg och eftersom denna information trycks på kartorna måste man alltid se till att de senaste varianterna finns med. Om man använder en gammal karta kan man risker att flyga in i fel luftrum, och likaså om flygfältsbeskrivningen har några år på nacken. Detta kan ge mycket trista följder. Ett visst flygfält kan till och med vara stängt och då kan en landning bli ett problem.
När man ska ta flygcertifikat måste man skaffa all personlig utrustning själv. Den finns att köpa i till exempel olika pilotshoppar. Man behöver dock inte ordna headset, utan dessa finns i alla flygplan som används under utbildningen. Även flygplanshandböcker finns ofta att låna. Kartor måste man dock införskaffa på egen hand.
Finns det några medicinska krav?
Om man vill ta ett flygcertifikat krävs det att en godkänd flygläkare gör en undersökning och utfärdar ett medicinskt intyg. Det finns en del medicinska krav, men de är oftast lägre än vad man kan tro. De medicinska intyget finns i två klasser, klass 1 och 2. Om man vill flyga privat behöver man ett intyg med klass 2, och detta har lite mindre krav än klass 1. Om man vill flyga kommersiellt måste piloten dock få ett klass 1 intyg.
Beroende på pilotens ålder behöver denne skaffa nya läkarintyg för att få fortsätta flyga och detta behöver göras med lite olika intervall. Det är viktigt att man ser till att det verkligen är en godkänd flygläkare som utfärdar intyget och undersökningen, annat godkänns det inte.
Vad kostar det att ta flygcertifikat?
Om man genomgår en flygcertifikatutbildning kostar den mellan 120 000-130 000 kronor. Dessa siffror gäller dock om man klarar utbildningen på ungefär ett år. Beroende på hur man lägger upp sin utbildning kan det ta kortare eller längre tid, och priserna blir också därefter.
För det första måste man gå igenom en läkarundersökning och få ett medicinskt intyg. Detta kostar omkring 2000 kronor. Man måste också ofta bli medlem i en klubb för att få hyra flygplan till flyglektioner. Detta kostar ofta omkring 3500 kronor per år, exklusive flygplanshyra.
Man måste också betala för flyglektioner. Det vanliga kravet är att man minst ska flyga 45 timmar, men beroende på hur förberedd man är, hur ofta man flyger och vädret kan det behövas fler timmar. När man betalar för flyglektioner ingår hyra av flygplan, arvode till läraren med mera. Kostnaden kan variera men ofta ligger den omkring 90 000 kronor.
Förutom flyglektioner måste man också läsa teori. Många gånger kan man gå på teorilektioner, medan man andra gånger läser allt på egen hand. Om man vill gå på teorilektioner kostar det ofta omkring 15 000 kronor.
Även att få certifikatet utfärdat kostar pengar. Detta sker när man klarat sin uppflygning. Följande avgifter tillkommer, och dessa ska betalas till Transportstyrelsen:
Avgift för teoriprovet – 5400 kronor
Radiotelefoniprov – 1000 kronor
Avgift för uppflygning – 5200 kronor
Utfärdande av certifikat – 700 kronor
Provavgift teoriprov – 5 400 kr
Dessutom ska man varje år betala en årsavgift för licensen och denna ligger på omkring 600 kronor.